Besparen op je premie? Zo doe je dat

Het is weer tijd om de zorgverzekering te vergelijken en eventueel over te stappen van zorgverzekeraar. Die overstap maak je natuurlijk alleen als je daarmee bespaart op de zorgpremie, maar dat kan gelukkig bijna iedereen. Ook voor 2019 zijn de premies van de verschillende zorgverzekeraars namelijk weer sterk veranderd, waardoor de kans klein is dat je huidige verzekeraar nog het beste aanbod heeft. Er zijn verschillende manieren waarop je kunt besparen op de zorgpremie waarvan de belangrijkste uiteraard is het vergelijken van zorgverzekeringen.

Zorgverzekeringen vergelijken

Zorgverzekeringen vergelijken kan op verschillende manieren. Tegenwoordig doe je dit natuurlijk gewoon online, of je moet nog gebruik maken van de ouderwetse verzekeringsadviseur. Omdat de verschillende vergelijkingswebsites waar deze verzekering vergeleken kan worden geen afzonderlijke deals hebben gesloten met de verzekeraars, maakt het niet erg veel uit waar je gaat vergelijken. De premies zijn overal hetzelfde. Je kunt kiezen om de zorgverzekering te vergelijken bij een grote speler als de Independer, maar tegen dezelfde tarieven sluit je dezelfde verzekering af via een kleinere zorgvergelijker zoals Totaalbesparen.com. Het belangrijkste is dat je de vergelijking goed maakt. Daarvoor moet je weten waarvoor je verzekerd zou willen zijn. Je kunt ook overwegen om bijvoorbeeld het eigen risico te verhogen waardoor de premie omlaag gaat of te kiezen voor een collectieve zorgverzekering.

Collectieve zorgverzekering

Bijna iedereen kan een zorgverzekering afsluiten via een collectief. Het doel hiervan is om als groep een betere prijs te bedingen bij de verzekeraar. Vaak betaal je via een collectief helaas meer dan andere mensen. Dit komt doordat verzekeraars dochterondernemingen oprichten om daar vervolgens collectieve zorgverzekeringen onder een andere naam aan te kunnen bieden. Het lijkt voor de consument dan alsof de zorgverzekering daar goedkoper is, maar in werkelijkheid is de verzekering eerst duurder gemaakt waardoor het lijkt alsof er een korting geboden wordt. Dit kwam aan het licht door onderzoek uitgevoerd door RTL Nieuws.

Nooit ziek? Kies voor een hoger eigen risico

Een andere manier om te besparen op de zorgverzekering is om het eigen risico te verhogen. Iedereen heeft een standaard eigen risico van €385. Je kunt er voor kiezen dit verplicht eigen risico te verhogen met maximaal €500 aan vrijwillig eigen risico. Het totale eigen risico komt daarmee uit op €885. Dit is een interessante mogelijkheid voor mensen die nooit gebruik maken van de zorgverzekering, om te besparen op de zorgpremie. Deze valt door het verhogen van het eigen risico al snel enkele tientjes goedkoper uit op maandbasis. Let er wel op dat wanneer er onverhoopt iets gebeurt waarvoor eigene risico gerekend wordt, je dus niet goedkoper maar juist een stuk duurder uit bent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *